Oświadczenie Komendanta Głównego

Warszawa 07.10.2014

Jako Komendant Główny Związku Strzeleckiego „Strzelec",

pierwszego Związku Strzeleckiego, który powstał, czy też może- wznowił swoja działalność w 1990 roku, niniejszym oświadczam, że nie mamy nic wspólnego ze Związkiem Strzeleckim „Strzelec"- Organizacja Społeczno- Wychowawcza.

Mimo ponad 10- letnich z mojej strony, do zjednoczenia obu tych organizacji nie doszło. Nigdy, ani ja, ani wszyscy moi współpracownicy nie traktowaliśmy w/w Związku, ani żadnego innego, jako konkurencji, lecz raczej jako kolegów, podobnie myślących i działających bezinteresownie na rzecz obronności Rzeczypospolitej Polskiej.

Nie możemy jednak przejść do porządku dziennego, tak nad faktem wieloletniego lekceważenia nas, występowania w mediach pod naszą nazwą, a zwłaszcza ostatnio zaistniałego faktu nadania przez Komendanta ZS Strzelec- "OSW" Marcina Waszczuka honorowego członkostwa dwu komunistycznym generałom :Puchale oraz lzodorczykowi. Dla członków naszego Związku, ta próba uhonorowania komunistycznych twórców stanu wojennego po prostu nie mieści się w naszej wyobraźni.

Bardzo prosimy zwracać pilną uwagę, na nazwy Związków Strzeleckich. Prosimy ponadto nie łączyć z nami takich organizacji jak: Związek Strzelecki „Strzelec" Józefa Piłsudskiego, Związek Strzelecki, Związek Strzelecki „Strzelec"- Wągrowiec, Związek Strzelców Rzeczypospolitej ani też „Polska Organizacja Wojskowa". Są to wszystko stowarzyszenia powstałe później niż nasze, które też odwołują się do tradycji przedwojennego „Strzelca", ale, jak widać, często w nieco inny sposób niż my .

Komendant Główny

Krzysztof Wojewódzki